070-2207547    info@housescout.nl

In de vier grote steden van Nederland neemt het aanbod van sociale huurwoningen steeds meer af. In de periode van 2013 tot 2017 zijn er 17% minder sociale huurwoningen beschikbaar gekomen. Dat betekent dat er een flink tekort ontstaat aan betaalbare woningen en dat de huurwoningen die wel beschikbaar zijn aan een steeds selectiever gezelschap worden vergeven.

Een urgentieverklaring geeft nog steeds een goede hoop op een sociale huurwoning in Den Haag, maar die krijg je niet zomaar. Toch hebben de mensen die in het bezit zijn van een dergelijke verklaring meestal voorrang en krijgen de mensen zonder verklaring met enorme wachttijden te maken. Waarom loop de wachttijd op en is huren in particuliere sector een oplossing?

Teveel mensen zoeken een woning

Amsterdam gaf vorig jaar 44% van de woningen aan urgent woningzoekenden, maar zelfs daarmee konden ze niet aan de enorme vraag voldoen. Ook Den Haag koos er in 2016 voor om 30% van de beschikbare woningen te vergeven aan kandidaten met een urgentieverklaring. De gemiddelde wachttijd voor woningzoekenden was in die periode 3,5 jaar.

In 2013 was dit percentage slechts 7% en de wachttijd twee jaar en vier maanden. De urgentieverklaring lijkt met dit woontekort zijn waarde te verliezen, er zijn gewoon te veel mensen die snel een woning nodig hebben. Het tekort aan nieuwe woningen en de stijgende prijzen hebben hier natuurlijk ook mee te maken.

Toch een woning vinden in Den Haag

Sinds 2015 is het een landelijk beleid om de ‘kwetsbare groepen’ zelfstandig te laten wonen. Dit gaat meestal om mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen, ex-daklozen of mensen die uitstromen uit een opvang. Deze uitstroom uit de maatschappelijke opvang groeit enorm. Maar ook de groep ouderen onder sociale-huurwoningzoekers neemt toe.

Daarnaast zijn er tal van mensen die niet in aanmerking komen voor een voorkeursbeleid, maar gewoon een lager inkomen hebben, waardoor zij niet in de vrije sector terecht kunnen. Den Haag en de andere grote steden zitten dus dringend te wachten op alternatieven. Zoals woningen die door particulieren of vastgoedbeleggers worden aangeboden. Hierdoor is het weer mogelijk om toch een woning in Den Haag te kunnen vinden. Een tiny house zou ook een oplossing kunnen zijn voor de kortere termijn.

Voor iedere woning een passende huurder

Housescout heeft het netwerk en diverse woningen beschikbaar voor de mensen die een woning zoeken in Den Haag. Als ervaren verhuurmakelaar verhuren wij veel aan expats. Wij adviseren en ontzorgen beleggers die haar huis of huizen willen verhuren.

HouseScout regelt alles en neemt de beheers-zorgen volledig uit handen. Door middel van ons netwerk weten wij voor iedere woning een huurder te vinden. Neem vrijblijvend contact met ons op om kennis te maken.