070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

 

Vreselijke conflicten en oplichterij. Ja, dat krijg je ervan als je met zo’n louche figuur in zee gaat!

Roep niet te snel 'dat overkomt mij niet!'

 

 

Eigen schuld?

In een vorig blog schreef ik over een verhuurder die schaamteloos was opgelicht door een makelaar die “alles wel effetjes” zou regelen. De verhuurder zat aan het einde met gigantisch hoge kosten en niets en niemand om ze op te verhalen. Maar ja, dacht jij misschien wel, dat krijg je er ook van als je niet met een erkend bedrijf in zee gaat. 

Schijn bedriegt

Je zou zeggen dat door voor een erkende makelaar te kiezen met al die keurmerken je als verhuurder veilig bent. Helaas is ook het kiezen voor een erkende makelaar niet altijd een garantie. 

Natuurlijk is er de nodige wetgeving waaraan iedere makelaar zich heeft te houden. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een makelaar dubbele courtage (dus bemiddelingskosten van verhuurder én huurder) ontvangt. Er zijn echter nog steeds grijze gebieden, waar wetgeving nog geen vat op heeft en voor jou als verhuurder een dure valkuil kan vormen. Een valkuil, want het lijkt zo logisch. Ik heb het hier over het zogenaamde inschrijfgeld. Ook wel aanmeldgeld, sleutelgeld of inschrijfkosten genaamd. Kosten die een makelaar blijkbaar kan vragen zonder ook maar iets voor jou te hoeven doen. 

Zo hoorde HouseScout onlangs nog van een woningzoeker die door een erkende makelaar werd gevraagd eerst maar eens € 450 inschrijfgeld te betalen zodat je “in aanmerking komt voor een bezichtiging”. Let wel, die makelaar deed dan nog steeds niets voor diegene. Voor het echte zoekwerk naar een leuke woning moet dan ook nog de eerder genoemde courtage betaald worden! Het is op zijn minst vreselijk onfatsoenlijk te noemen!

Of wat dacht je van de makelaar die jou alleen een huis verkoopt als hij jouw huidige huis in zijn portefeuille mag opnemen? Het klinkt wellicht onschuldig, maar wanneer je er goed over nadenkt is het gewoon chantage. Zeker in de huidige markt waarbij kopers moeilijk aan een (nieuwe) woning kunnen komen.

Mij gebeurt dat niet!

Maar jou gebeurt dat natuurlijk niet. Jij gaat geen makelaar honderden euro’s betalen om voor jou een huurwoning te vinden! Want jij hebt een zoekmachine online gevonden. Je hoeft alleen € 50 te betalen om in te schrijven en de zoekmachine doet de rest!

Helaas pindakaas. Ook op deze manier kom je bedrogen uit. Die zoekmachines verzamelen slechts het bestaande aanbod van makelaars op diens websites en plaatsen het daarna zelf op hun eigen site. Als je dan een woning hebt gevonden, dan moet je nog steeds zelf contact zoeken met de betreffende makelaar, want meer dan dat doet die machine niet. En daar heb je dan mooi een week boodschappen aan betaald! 

We zijn niet allemaal zo slecht

Gelukkig geldt bovenstaande niet voor alle makelaars. Je mag onze website helemaal uitpluizen, maar inschrijfgeld of andere vreemde voorwaarden om van onze diensten gebruik te maken zul je er niet vinden.

HouseScout biedt betrouwbare hulp in de huur en verhuur, en altijd maatwerk. Vraag anders het vrijblijvende kennismakingsgesprek aan en ontdek het voor jezelf!

 

Trouwens, nog een gratis tip van HouseScout aan jou: Funda en Pararius zijn zeer efficiënte zoekmachines met actueel woonaanbod en ze kosten helemaal niets.