Een stukgelopen relatie, dat is op zichzelf al niet leuk. Maar wat gebeurt er met het huurcontract als je uit elkaar gaat? Er zijn 3 verschillende situaties:
Uit elkaar gaan als feitelijk samenwonenden
De belangrijkste vraag is: wie heeft het huurcontract ondertekend?
Hebben beide partners dat gedaan, dan blijven ze allebei gehouden aan hun rechten en plichten als huurders. Einde relatie betekent niet automatisch einde huurcontract. Er moet besloten worden wie er blijft en wie vertrekt en dit moet gemeld worden bij de verhuurder zodat degene die vertrekt ook uit het huurcontract kan worden geschrapt. In sommige gevallen dient er een nieuw huurcontract te worden opgemaakt met degene die blijft. Willen geen van beide partners in de huurwoning blijven, dan moeten ze het contract samen opzeggen en zijn ze beiden verantwoordelijk voor de eventuele opzegvergoeding en opzegtermijn.
Heeft één van de partners het huurcontract op zijn/haar naam staan en staat de andere niet vermeld in het huurcontract? Dan kan degene op wiens naam het huurcontract staat, blijven en moet de andere vertrekken. Mocht het nu zo zijn dat degene die het huurcontract heeft getekend, weg wilt en dat de partner wenst te blijven, dan dient er, in overleg met de verhuurder, een nieuw contract te worden opgesteld. De verhuurder kan eisen stellen aan de financiële achtergrond van degene die in de woning wilt blijven. Als daaraan niet kan worden voldaan, kan de verhuurder de woning opeisen.
Uit elkaar gaan als wettelijk samenwonenden of getrouwden
Wettelijke samenwonende of getrouwde koppels worden samen als huurder beschouwd, ongeacht of het huurcontract maar door 1 persoon ondertekend werd of dateert van voor hun verbintenis als koppel. Beiden moeten dus het huurcontract opzeggen en samen opdraaien voor de opzegtermijn en eventuele opzegvergoeding. Als getrouwd of wettelijk samenwonend koppel kan je samen beslissen of en wie in de huurwoning blijft wonen. Kom je niet tot een overeenkomst, dan hakt de rechter de knoop door.
Meld aan je verhuurder wie blijft en vanaf welke datum de ander huurder af is.
Stel altijd de verhuurder (of beheerder) op de hoogte van de situatie. Dat voorkomt misverstanden en juridische consequenties.
Wil je meer weten over (ver)huur of beheer? Woning verhuren in Den Haag en omgeving
Wil je het beheer van je woning uitbesteden aan een professional of overweeg je een woning te verhuren aan derden in Den Haag of omgeving? Dan zit je bij HouseScout helemaal goed. Zowel de woonbemiddeling als het beheer kan je probleemloos uitbesteden aan ons bedrijf.
Wij hebben veel ervaring op beide vlakken, dus ben je bij ons aan het goede adres. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis, dus pak de telefoon voor het maken van een afspraak. Een e-mail sturen mag uiteraard ook.