De woningmarkt trekt de laatste jaren weer hard aan. Steeds meer mensen denken eraan om hun vermogen te investeren in een tweede huis. Dat levert veel plezier op en is een prima methode om rendement te behalen door deze (deels) te verhuren. Toch moet je ook letten op een aantal valkuilen. In dit artikel bespreken we zeven aandachtspunten die je helpen met oriƫnteren en voorbereiden op de aankoop van je tweede huis.
Een tweede huis en vermogen
Iedereen in Nederland mag beschikken over een vrijgesteld vermogen van 25.000 euro. Is jouw vermogen groter, dan moet je daar belasting over betalen. Een tweede huis valt ook onder 'vrij vermogen' en zal waarschijnlijk ruim boven de 25.000 euro uit komen. Je moet dus na de aankoop iets meer belasting betalen.
Forensenbelasting betalen
Als je meer dan drie maanden per jaar woont in je tweede huis (in Nederland), dan moet je hierover forensenbelasting betalen. Deze belasting hangt af van de WOZ waarde van je tweede huis. Informeer bij de gemeente naar de hoogte.
Woonlasten voor een tweede huis
Hou er rekening mee dat je voor een tweede huis ook kosten hebt. Dit gaat bijvoorbeeld om inrichting, onderhoud, gas, water, internet en elektra. Maar ook als je niet in het huis bent lopen de kosten voor het onderhoud gewoon door.
Is het voorbeeldrendement realistisch?
Vaak wordt er bij een tweede huis door projectontwikkelaars en opdringerige verhuurmakelaars een voorbeeldrendement gepresenteerd bij de woning. Dit laat zien hoeveel het huis oplevert bij bijvoorbeeld de eerste jaren verhuur. Wees realistisch wat een woning kan opleveren, het bepalen van een verhuurprijs is maatwerk en hangt af van veel factoren. Wij zien te vaak eigenaren die kiezen voor de verhuurmakelaar met de hoogste verwachte verhuurprijs, maar vervolgens kunnen ze geen huurder vinden en moet de prijs aangepast worden.
Aankoop tweede huis in vakantiepark
Als je een tweede huis in een park of in een flat koopt, kan krijg je vaak te maken met een bijdrage aan de VvE. Iedereen uit het park of complex betaalt mee aan deze onderhoudskosten voor bijvoorbeeld een zwembad, het dak en het onderhoud.
Een huis in het buitenland
Een tweede huis in het buitenland heeft natuurlijk het grote voordeel dat je geen verblijfskosten betaalt om in het buitenland te zijn. Een tweede huis in het buitenland valt in box 3 van de belastingaangifte. Als je in het desbetreffende land ook belasting betaalt, kan je gebruik maken van een aftrek om dubbele belasting te voorkomen. Let op, want in sommige landen betaal je lokale belasting over de boekwinst zodra je je huis verkoopt.
Tweede huis verhuren
Wanneer je je tweede huis wilt verhuren in de regio Den Haag, helpt HouseScout je om dit zorgeloos te doen. Wij zijn op de hoogte van alles wat er bij verhuur komt kijken, van het selecteren van betrouwbare verhuurders tot het beheer. Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.