In een gemengd complex wonen eigenaren van appartementen en huurders in hetzelfde gebouw. De appartementseigenaren zijn verplicht lid van een VvE. Huurders zijn dat niet en hebben ook geen stemrecht in de algemene ledenvergadering, maar zijn gebruikers van de algemene ruimtes. De laatste jaren hebben veel investeerders appartementen gekocht en verhuren die nu.
Doordat er regelmatig nieuwe bewoners in een complex wonen die soms zich niet houden aan de regels met betrekking tot de gemeenschappelijke ruimtes kunnen er ergernissen ontstaan.
Kan een VvE, in bijvoorbeeld Den Haag, iets doen tegen huurders die overlast veroorzaken en wat? Formeel hebben de huurders geen invloed op de besluiten in de VvE, maar omdat ze de algemene leefruimtes wel gebruiken hebben zij wel wensen en soms klachten hierover. Er gaan steeds meer stemmen op om de huurders ook inspraak te geven of invloed te laten uitoefenen in de VvE. Maar is dat wel een praktische optie?
Rechten en plichten
In experimenten is wel gekozen om huurders en eigenaren als bewoners aan te duiden en daarmee beiden toegang te geven tot dezelfde informatie en stemrecht. Dat is in de praktijk echter minder logisch dan het kan klinken. Beide partijen hebben namelijk niet dezelfde plichten. Middels de VvE is het aan de eigenaren om het gebouw in stand te houden en bestaat er gedeelde verantwoordelijkheid voor gemeenschappelijke ruimten.
Een huurder betaalt voor ongestoord woongenot en heeft daarom recht op een goed onderhouden gebouwencomplex. Op dit zeer belangrijke punt kunnen de belangen dus botsen en is het verschil tussen eigendom en huur te groot om beide partijen dezelfde rechten te geven.
Inspraak in het huishoudelijk reglement
In een gebouwencomplex is vaak sprake van een huishoudelijk reglement waarin leefregels worden vastgelegd. Hierbij kun je denken aan zaken als het beperken van geluidsoverlast, zonneschermen, het ophangen van de was op balkons en diverse andere regels. Het huishoudelijk reglement wordt opgesteld en eventueel aangepast door de VvE. Huurders hebben daar geen inspraak in. Toch moeten zij zich daar wel naar schikken omdat het huishoudelijk reglement onderdeel is van het huurcontract en ook wordt er in sommige gevallen een gebruikersverklaring geeist.
Hierin moet een huurder verklaren dat hij het huishoudelijk reglement kent en zich daaraan verbonden weet. Niet tekenen kan als uiterste consequentie uitzetting tot gevolg hebben. Het is wellicht het overwegen waard ook huurders inspraak te geven in het huishoudelijk reglement. Dat zou met direct stemrecht op dit punt of via een andere procedure kunnen worden geregeld.
Vraag advies van een deskundige
De huidige bepalingen voor de rechten en plichten in een gemengd complex zijn relatief star. Toch lijkt het niet zinvol om eigenaars en huurders in een dergelijk gebouw dezelfde rechten te geven in de VvE. Daarvoor zijn de posities gewoon te verschillend.
Wil je echter toch een vorm van inspraak realiseren, dan is het verstandig een expert op dit gebied te raadplegen. Wij adviseer VVE's iemand in te schakelen die hulp kan bieden bij de diverse vraagstukken en praktische zaken. HouseScout heeft al ruim 10 jaar ervaring met (juridische) ondersteuning omtrent huurrecht en (ver)huurders en kan ook hierin advies bieden.