070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

Woning verhuren onder de leegstandswet?

Staat jouw woning in de verkoop? Verhuur de woning tijdelijk!

Als jouw woning in Den Haag te koop staat maar de verkoop van het vastgoed wil maar niet vlotten, dan kan HouseScout je goed van dienst zijn. Voor deze omstandigheden hebben wij namelijk speciale huurvoorwaarden zodat je jouw woning zonder risico’s verhuurd. Mocht het zo zijn dat de langgewenste koper zich uiteindelijk toch voordoet, dan is het pand zo weer leeg om de verkoop door te zetten. Wij kunnen de woning tijdelijk verhuren met een passende huurwoningclausule voor ontbinding in het geval dat je tóch de woning verkoopt . Middels verhuur op basis van de leegstandswet is jouw woning binnen zeer korte tijd weer vrij zodat de verkoop per direct kan geschieden!

Hoe werkt de Leegstandswet?

De leegstandswet in zijn huidige hoedanigheid is een wet die het mogelijk maakt voor woningeigenaren om hun woning tijdelijk te verhuren. In de meeste gevallen betreft het een situatie waarbij de eigenaar zelf reeds een nieuwe woning heeft betrokken en zijn oude leeg staat doordat deze nog niet verkocht is.
Het verhuren van een woning op basis van de Leegstandswet geeft jou als eigenaar meer ruimte en vrijheid om de huurovereenkomst te beëindigen, dit in tegenstelling tot de reguliere huurwetgeving waarbij de positie van de huurder enorm sterk is. Zo gelden niet alle huurbeschermingsbepalingen die bij normale verhuur wel gelden. Het grootste voordeel hiervan is dat je de woning kunt verkopen terwijl deze verhuurd is en dat je, middels de opzegtermijn, het huurcontract tussentijds kunt ontbinden.
Verhuren via de Leegstandswet betekent dat de eerste huurperiode voor beide partijen doorgaans minimaal 6 maanden is. Na deze eerste huurperiode kan de verhuurder de huur opzeggen met een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. De huurder kan gewoon gebruik maken van de reguliere opzegtermijn van 1 maand.
Voordat je daadwerkelijk je woning in de verhuur kunt zetten, zal je eerst altijd toestemming moeten krijgen van de bank en van de gemeente. De meeste banken en/of hypotheekverstrekkers zullen eisen dat er bepaalde voorwaarden/afspraken worden opgenomen in de huurovereenkomst, zoals het toelaten van de makelaar wanneer het sprake is van een bezichtiging.

Kan ik mijn huis verhuren via de Leegstandswet?

Om daadwerkelijk je woning te gaan verhuren zal je moeten voldoen aan de voorwaarden die de Leegstandswet heeft gesteld. De eerste stap is het vragen van toestemming tot verhuur aan de gemeente. Maar je zult daarnaast ook een vergunning aan moeten vragen bij de gemeente waarin de woning staat. Hiervoor dien je een speciaal formulier in te vullen waarna de gemeente jouw aanvraag zal toetsen. Hou er rekening mee dat dit traject enkele weken tot soms wel 6 weken kan duren. Daarnaast berekenen de meeste gemeentes vaak ook kosten voor het aanvragen van zo’n vergunning, ook wel leges genoemd.
Stap twee is het vragen van toestemming tot verhuur aan de hypotheekverstrekker. Wanneer jouw woning voldoet aan alle gestelde eisen zoals bepaald in de Leegstandswet zal deze toestemming doorgaans wel gegeven worden.

Hoelang kan ik mijn huis verhuren via de Leegstandswet?

De Leegstandswet is niet een eeuwig durende oplossing. Zo is de duur van de vergunning die de gemeente afgeeft maximaal 5 jaar. Is je huis na het verlopen van de vergunning nog steeds verhuurd, dan kan de huurder aanspraak maken op het normale huurrecht en dus verbetert de positie van de huurder in dat geval aanzienlijk.
Je bent zelf vrij om de hoogte van de huursom te bepalen.
Heb je de woning al bijna 5 jaar verhuurd en komt het einde van de vergunning in zicht, dan is het aan te raden om vroegtijdig contact op te nemen met je bank en de mogelijkheden te bespreken. Neem ook contact op met je makelaar en stel samen een verkoopplan op.

Meer weten over de voordelen van het verhuren middels de Leegstandswet? Neem geheel vrijblijvend contact op.