Eén op de drie Nederlanders ondervindt woonoverlast. En niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen maken buren elkaars leven flink zuur. Natuurlijk komt het wel eens voor dat jouw buren bezig zijn met een verbouwing. Of ze hebben een feestje. Ook dan kun je hinder ondervinden van de harde muziek of de herrie van een boor. Maar deze geluidsoverlast is tijdelijk. Je weet dat het snel ophoudt. Maar heb je buren die iedere dag geluidsoverlast veroorzaken, of ieder weekend? Bijvoorbeeld door muziek of geruzie of een continue blaffende hond? Dan is het al een heel ander verhaal.
Wanneer is het overlast?
Buren moeten altijd een beetje rekening met elkaar houden. Toch kan het voorkomen dat jouw buren dat minder doen. Of helemaal niet. Uit onderzoek van de Universiteit van Reading blijkt dat mensen na ongeveer twintig minuten wennen aan geluiden tot en met 65 decibel (dit is te vergelijken met pratende mensen of achtergrondmuziek). Is het geluid harder en stoort het echt iedere keer? Dan is de kans groot dat dit geluid nooit zal wennen en mag je het geluidsoverlast noemen.
Ga in gesprek
Ga eens met de buren in gesprek. Zorg er wel voor dat je dit niet doet op het moment dat je heel erg boos bent. Verman jezelf en ga er heen als je kalm bent. Pas dan kun je op tactvolle wijze vertellen dat je last ondervindt van de harde muziek of hun naderende echtscheiding. Vertel wat het probleem is en probeer samen tot een oplossing te komen. Soms kan extra geluidsisolatie of het verplaatsen van de geluidsboxen al genoeg zijn. Blijven je buren lawaai maken? Dan kun je in een logboek bijhouden wanneer en hoe lang er sprake is van overlast. Vindt het ’s nachts plaats, dan mag je de politie bellen. De melding bij de politie kun je later eventueel als bewijsstuk gebruiken. Heb je het idee dat de buurhond wordt verwaarloosd of mishandeld? Bel dan de dierenpolitie. Woont je in een huurwoning? Dan kun je de verhuurder of woningbouw hierop aanspreken. Is er een VvE aanwezig? Dan zijn zij de aangewezen personen.
Mediation
Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar. Hij/zij is een specialist in de begeleiding van onderhandelingen. De mediator gaat samen met jou en de andere partij op zoek naar een oplossing voor een probleem. Een mediator oordeelt niet, maar helpt om een oplossing te vinden. Beide partijen moeten vertrouwen in deze persoon hebben. Mediation is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter. Ook kan mediation tijd en geld besparen. In meer dan de helft van de gevallen is er een geheel of gedeeltelijk goede afloop.
Als dit allemaal niets oplevert, kun je altijd nog naar de rechter stappen. Vraag in dit geval wel eerst advies aan een goede (burenrecht)jurist.
Huis verhuren?
Als je een woning gaat verhuren, dan kun je in overleg met de huurder afspraken maken over geluid. Deze afspraken kun je laten vastleggen in de huurovereenkomst. HouseScout stelt deze overeenkomsten altijd op maat op. Zo voorkom je een hoop gedoe.
Heb je interesse om jouw woning te verhuren in Den Haag e.o. aan expats? Aarzel niet en vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan! Housescout vertelt je graag alles over het rendabel verhuren van je woning.