070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

 

Je hebt een woning die je zelf niet gebruikt en hebt besloten deze te verhuren. Opeens bedenk je dat je niet weet hoe het met de verdeling zit van diverse kosten. Wat komt er voor rekening van de huurder en wat voor rekening van de eigenaar? Want soms gaat er wel eens wat stuk. Het is logisch dat het dan gerepareerd wordt, maar hoe zit het dan met de rekening? En wie betaalt er voor onderhoud? In dit artikel helpen we bij het beantwoorden van deze vraag.

 

 

Huurder of Verhuurder?

Het ligt er natuurlijk aan wat voor type onderhoud of waar de reparatie voor nodig is. Over het algemeen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het groot onderhoud en de huurder is verantwoordelijk voor al het klein of dagelijks onderhoud in de woning. Verder is de huurder verantwoordelijk voor alle schade (normale slijtage daarvan uitgesloten) die is toegebracht tijdens de huurperiode.

5 basisregels bij onderhoud en reparatie

Er zijn 5 basisregels waar huurder en verhuurder aan dienen te houden:

  1. In principe zijn kleine reparaties voor rekening van de huurder. Denk hierbij aan lampen/batterijen verwisselen, losse deurkrukken aandraaien etc. Grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder.
  2. Kleine reparaties moet de huurder gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren. En ze mogen weinig kosten met zich mee brengen. Zo niet, dan is de reparatie alsnog voor rekening van de verhuurder.
  3. Inbouwapparatuur van keukens en het jaarlijks onderhoud van de CV installatie wordt doorgaans aangemerkt als onroerende aanhorigheid van de woning. Die inbouwapparatuur wordt dan met de woning verhuurd door de verhuurder. Reparatie van bijvoorbeeld een kapotte inbouwkoelkast is dan voor rekening van de verhuurder.
  4. Indien de huurder de schade zelf heeft veroorzaakt, dient hiervan melding te worden gemaakt. Dan dienen de verhuurder en huurder uit te maken wie de reparatie laat uitvoeren en hoe deze wordt verrekend.
  5. De huurder moet de verhuurder toegang tot de huurwoning geven, zodat de verhuurder het onderhoud of de reparatie kan uitvoeren

Besluit kleine herstellingen

Wie de rekening krijgt is vastgelegd door de overheid in het besluit “Besluit kleine herstellingen” van 8 april 2003.

HouseScout is natuurlijk op de hoogte van de ins and outs van dit besluit. Dus wil je liever geen gedoe en het beheer van je verhuurde woning uit handen geven? HouseScout heeft vele jaren ervaring met verhuur en beheer van vastgoed. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.