070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

 

In een modern complex staan twee appartementen te huur. De indeling is gelijk. Beide woningen zijn goed onderhouden. En hoewel het uitzicht verschilt, doet de een niet onder voor de andere. Toch wordt het ene appartement snel verhuurd en bewoond. Terwijl het andere appartement treurig leeg blijft staan. Wat maakt het verschil? 

 

Wat is er mis?

Zou het er spoken? Is er een lekkage, een gat in de muur of ongedierte? Misschien hangt er een vervelende lucht of zijn er lawaaïge buren? Wanneer identieke appartementen te huur zijn, maar eentje leeg blijft staan, moet er wel iets met die woning mis zijn. Toch kan ik je vertellen dat dit niet het geval is. Het is er heerlijk wonen. Maar er is wel degelijk iets mis.

Er was eens…

Ik weet dat er niets met het betreffende appartement mis is, omdat ik ooit uitgenodigd was voor een verhuur intake gesprek met de eigenaar. Aangezien ik al bekend was met dit complex en daar meerdere appartementen in mijn beheer heb, wilde ik graag de verhuur op mij nemen.

Door mijn bekendheid met het complex en de appartementen wist ik precies waar de voor- en nadelen van deze woningen lagen en welke doelgroep aangesproken moest worden. Ik deed de eigenaar daarom een mooi passend voorstel voor de aanpak van de verhuur en natuurlijk ook een voorstel van de verhuurprijs.

De eigenaar had zich echter iets rijker gerekend en was ervan overtuigd dat de prijs veel hoger moest zijn. Dat begrijp ik wel. We vinden allemaal dat onze woningen kastelen zijn en dus ook van grote waarde zijn. Maar er is een verschil tussen emotionele waarde en de marktwaarde. Daarom is het zo handig om een objectieve verhuurmakelaar in de arm te nemen.

Ik legde dit allemaal geduldig uit aan de eigenaar in een goed gesprek inclusief mijn begrip voor zijn verwachtingen en mijn op ervaring gebaseerde argumenten voor de marktconforme prijs. Toch wilde de eigenaar niet omlaag in zijn verwachtingen en vraagprijs. En daarmee eindigde helaas onze samenwerking voordat deze begonnen was. Want ik doe namelijk niet iets waar ik zelf niet achter sta.

Gouden bergen

Doordat ik in hetzelfde complex de verhuur en het beheer van andere appartementen onder mijn hoede heb, bleef ik op de hoogte van het proces van de verhuur van de te duur ingeschatte woning. En na een maand stond het inderdaad te huur voor de hogere prijs die de eigenaar zo graag zag, bij een andere makelaar.

Toeval wil dat ik precies op dat moment een ander appartement in dat complex gelijktijdig mocht verhuren met de prijs die ik reëel achtte. En terwijl ‘mijn’ appartement binnen twee weken  bewoond was door tevreden huurders, bleef het andere, te dure appartement leeg staan. Na drie maanden nadat er niets met dit veel te hoog geprijsde appartement was gebeurd, vroeg ik de eigenaar wat er volgens hem gebeurd was. Ik kreeg een zeer teleurgestelde reactie terug en de advertentie van het appartement verdween vervolgens van het internet.

Tja, er zijn altijd makelaars te vinden die je naar de mond praten en gouden bergen beloven. Maar de werkelijkheid is dat ze dit zelden waar kunnen maken.

Eerlijk is gemeen

Ik ben me heel erg bewust van het verschil tussen hoe een eigenaar naar zijn te verhuren ruimte kijkt en hoe ik dat als makelaar doe. Daarom vind ik het ook belangrijk om daar eerst met elkaar over in gesprek te gaan. Daarbij ga ik ervan uit dat je mij niet voor niets om mijn diensten hebt gevraagd. Is het niet juist de bedoeling dat ik je met mijn expertise en ervaring van die roze wolk in de realiteit help te stappen? 

Een realiteit zoals die van de twee appartementen. Waarbij de eigenaar van het ene appartement kan genieten van regelmatig inkomen. Terwijl de ander niet alleen maanden huur misloopt, maar ook hevig teleurgesteld achterblijft. Wil jij een reëel beeld van jouw mogelijkheden? Neem dan hier contact met me op