Nederlanders zijn gewild. Dat bleek dit jaar op de Emigratiebeurs in Houten. In plaats van Makelaars die prachtige koopjes á la ‘Ik vertrek’ aanbieden, waren de hallen van de beurs gevuld met bedrijven op jacht naar Nederlandse, hoogopgeleide vakmensen. Jij bent dus zeer gewild, wist je dat? Maar wil jij op jouw beurt ook die kans in het buitenland grijpen, dan zijn er een aantal zaken waar HouseScout je graag even over informeert.
Buitenkansje
Werken in het buitenland is niet alleen voor die ene specialist of beginnende B&B-er. Door de vergrijzing is er in het buitenland vraag naar allerlei vakmensen. Van hoogopgeleide IT-ers tot ambachtsmensen die hun vak verstaan. Nederlanders hebben in de basis een goede opleiding, verstaan vaak hun talen en hebben een ‘hands-on’ mentaliteit die door de buitenlandse bedrijven gezocht wordt.
Een veelvoorkomend probleem bij migranten uit andere landen is dat de nieuwkomers er soms veel moeite mee hebben om zich aan te passen aan de nieuwe cultuur. Emigranten uit ons land kunnen dat blijkbaar wel makkelijker. Dat betekent dat iemand open staat om langer in een land werkzaam te blijven of zich daar permanent te vestigen. De voordelen voor het bedrijf zijn dan duidelijk. Jij als Nederlander biedt zo’n bedrijf meer zekerheid bij iets wat toch vooral ook een belangrijke financiële afweging is. De onderneming moet immers investeren in een nieuwe werknemer van over de grens.
Omgekeerd is werken in het buitenland natuurlijk een topervaring om op je CV te kunnen vermelden. Maar betekent dat meteen het nemen van die grote stap die emigratie heet? Ben je bereid en in de gelegenheid om huis en haard te verlaten voor een nieuw avontuur?
De buitenlandse bedrijven proberen het je zo makkelijk mogelijk te maken met het aanbieden van woonruimte, de toegang tot goede scholen voor je kinderen en zelfs mogelijke werkgelegenheid voor je partner. Zoals gezegd, je bent gewild. Dus als je die stap wilt en kunt nemen, dan staan ze graag voor je klaar.
Volg je hart en luister naar je verstand
HouseScout gunt je van harte zo’n pracht ervaring en het mooie avontuur dat erbij hoort. Daarom wil ik je op een paar dingen wijzen voor je vol enthousiasme je koffers gaat pakken.
Allereerst, hou een slag om de arm.
Natuurlijk ga jij (en HouseScout met jou) ervan uit dat deze nieuwe baan in een nieuw land een compleet succes wordt. Waarom ook niet? De stap maken en de ervaring alleen al zijn de definitie van succes. Mocht er echter toch een kink in de kabel komen of simpelweg sprake van een tijdelijk contract dat niet verlengd wordt, dan wil je wellicht ook weer makkelijk thuis kunnen komen. In dat geval is het verstandig om je huidige huis voorlopig te verhuren in plaats van direct te verkopen.
Zo heb je altijd een basis om op terug te vallen.
Ten tweede, pas een zogenoemde diplomatenclausule toe in je huurcontract.
Zowel als expat in het buitenland en als verhuurder van je huidige huis. Een diplomatenclausule is in een afspraak vastleggen dat de huurder de huurovereenkomst tussentijds kan opzeggen als de expat (de huurder dus) door de werkgever wordt overgeplaatst en genoodzaakt is te verhuizen naar een andere stad of een ander land. De diplomatenclausule is dan de uitzondering op het tussentijdse opzeggingsverbod dat tijdens de vaste huurperiode geldt.
Maar de term kan ook worden gebruikt om de zogenaamde ‘tussenhuur’ te regelen.
Als je als huiseigenaar voor een bepaalde periode ergens anders moet zijn, bijvoorbeeld in het buitenland voor studie of werk, dan kan je jouw woning tijdelijk verhuren. De huurovereenkomst moet dan worden aangegaan voor bepaalde tijd en in de huurovereenkomst moet een ontruimingsbeding worden opgenomen, waarin staat dat de huurder de woning moet verlaten als de verhuurder na de overeengekomen periode weer terugkeert. In zo’n tussenhuur situatie kan de verhuurder de huurovereenkomst dus opzeggen met de diplomatenclausule als wettelijke opzeggingsgrond. Dat betekent dat wanneer de huurder weigert te vertrekken, de verhuurder de beëindiging van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning bij de rechter kan afdwingen.
Maatwerk betekent Kwaliteit
Het lijkt me duidelijk dat je een dergelijk contract waar veel en niet alleen jouw eigen belangen van af kunnen hangen niet 'effe' van het internet haalt. Al was het maar omdat wetten regelmatig veranderingen ondergaan. Zo is per 01 juli 2023 de wet in verschillende opzichten (weer) ingrijpend gewijzigd waardoor onder meer de mogelijkheden voor tussenhuur zijn verkleind. HouseScout ziet het als een belangrijk onderdeel van haar taak om van al die wijzigingen op de hoogte te zijn. Zo kan ik jou van het juiste advies voorzien.
Geen standaard formuliertje dus, maar kwalitatief maatwerk.
Je bent gewild en het is fijn om gewild te zijn. Dus wil je die buitenkans pakken, neem dan gerust contact op om je mogelijkheden te bespreken. HouseScout geeft advies over de op te stellen contracten, én begeleidt je in het verhuren van je huidige woning.