070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

 

We houden van onze harige en gevederde vrienden, maar als je ooit hebt geprobeerd om een huisdier mee te nemen naar het buitenland, weet je dat het geen eenvoudige onderneming is.

 

Punt van herkomst

Het werk begint op het punt van herkomst. Afhankelijk van het gastland waar je naartoe reist, variëren de vereisten, maar kan er een lange aanlooptijd nodig zijn. Katten en honden die in Japan worden geïmporteerd, moeten bijvoorbeeld worden gechipt, minstens twee keer worden gevaccineerd tegen hondsdolheid, een antilichaamtest tegen hondsdolheid ondergaan, 180 dagen wachten na de test, een klinische inspectie en een gezondheidscertificaat ontvangen van het exporterende land en vervolgens de Animal Quarantine Service minstens 40 dagen voor de landing op de hoogte brengen van de aankomst van het dier. Sommige landen vereisen ook een quarantaineperiode, op kosten van de eigenaar. Voor vissen, vogels, reptielen en andere zoogdieren kunnen andere vereisten gelden.

Hoe te reizen

Vervolgens moeten huisdiereigenaren rekening houden met de transportmethode. Hoewel elke luchtvaartmaatschappij haar eigen beleid heeft met betrekking tot dieren tijdens de vlucht, zijn de algemene opties handbagage, ingecheckte bagage of vracht. Kleine huisdieren, zoals katten, kunnen vaak worden vervoerd in een goedgekeurde reismand zolang ze de hele vlucht onder de stoel voor je kunnen blijven. Grotere dieren moeten mogelijk worden ingecheckt of als vracht worden verzonden, wat extra stress voor huisdier en eigenaar met zich mee kan brengen. Al deze opties zijn onderhevig aan beschikbaarheid, gewicht, leeftijd en rasbeperkingen en brengen extra kosten met zich mee; sommige eigenaren kunnen ervoor kiezen om een privétransportbedrijf te gebruiken dat specifiek voor hun huisdier is bedoeld als ze niet samen kunnen vliegen. Sommige leden van het corps diplomatique kunnen meer specifieke begeleiding krijgen over welke vervoerders ze moeten gebruiken, maar andere uitgezondenen moeten hun eigen locatiespecifieke onderzoek doen.

Andere cultuur, andere regels

Als jij en je huisdier eindelijk zijn aangekomen, zijn er nog een paar factoren om rekening mee te houden. Verschillende culturele normen kunnen betekenen dat de lokale bevolking geen huisdieren heeft of ze anders behandelt dan je thuis gewend bent. Afhankelijk van je gastlocatie kan je huisdier ook te maken krijgen met een heel andere omgeving op het gebied van weer, roofdieren, vervuiling en verkeer. Bovendien kunnen je huisvestingsmogelijkheden beperkt zijn door verhuurders die geen huisdieren accepteren. Tot slot kunnen je uitgaven verschillen. Voor landen waar huisdieren ongewoon zijn, kan dierenvoeding van gerenommeerde merken beperkt beschikbaar en/of duur zijn.

Voor veel expats is hun huisdier een integraal deel van hun gezin en zelfs met al deze obstakels is het de moeite waard om door een paar hoepels te springen voor hun gezelschap.

Bron: http://airshare.air-inc.com door Meleah Paull