070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

Heb je te horen gekregen dat je voor enkele maanden of een jaar naar het buitenland moet voor je werk? Dit is een mooie kans om ervaring op te doen, maar tegelijk komen er ook een hoop praktische zaken om de hoek kijken. Wat doe je bijvoorbeeld met je huis? Verkopen of tijdelijk gaan verhuren?

Verkopen is definitief en als er kans bestaat dat je weer terugkeert naar Nederland, dan is het fijn als je zeker weet dat je eigen huis weer beschikbaar is. Tijdelijke verhuur is dan de beste oplossing.
Als je van plan bent je woning tijdelijk te verhuren, overweeg dan een diplomatenclausule op te nemen in het contract. Als verhuurmakelaar in de regio Haaglanden krijgen wij veel vragen over deze clausule. Wat het precies is en hoe het werkt, leggen we in dit blog uit.

Diplomatenclausule initiatief huurder

Als een woning op deze wijze wordt verhuurd aan een expat, wil de expat vaak dat er een zogenaamde ‘diplomatenclausule’ in de huurovereenkomst wordt opgenomen. Daarmee wordt bedoeld dat er een afspraak wordt vastgelegd dat de huurder de huurovereenkomst tussentijds kan opzeggen als de expat door de werkgever wordt overgeplaatst en genoodzaakt is te verhuizen naar een andere stad of een ander land. De diplomatenclausule is dan de uitzondering op het tussentijdse opzeggingsverbod dat tijdens de vaste huurperiode geldt.

Diplomatenclausule initiatief verhuurder

Maar de term kan ook worden gebruikt om de zogenaamde ‘tussenhuur’ te regelen. Als je als huiseigenaar voor een bepaalde periode ergens anders moet zijn, bijvoorbeeld in het buitenland voor studie of werk, dan kan je jouw woning tijdelijk verhuren. De huurovereenkomst moet dan worden aangegaan voor bepaalde tijd en in de huurovereenkomst moet een ontruimingsbeding worden opgenomen, waarin staat dat de huurder de woning moet verlaten als de verhuurder na de overeengekomen periode weer terugkeert. In zo’n tussenhuursituatie kan de verhuurder de huurovereenkomst dus opzeggen met de diplomatenclausule als wettelijke opzeggingsgrond. Dat betekent dat wanneer de huurder weigert te vertrekken, de verhuurder de beëindiging van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning bij de rechter kan afdwingen.

Maatwerk 

Per 01 juli 2016 is de wet in verschillende opzichten ingrijpend gewijzigd. Onder meer de mogelijkheden voor tussenhuur zijn verruimd. Een verhuurder mag nu meerdere tussenhuren achter elkaar aangaan en partijen mogen onderling afspreken dat de oorspronkelijk overeengekomen overeenkomst bepaalde tijd wordt verlengd. Als je besluit om je huis tijdelijk te gaan verhuren, dan maken wij altijd een huurovereenkomst volledig op maat. Gebruik zelf geen voorbeeld van internet, deze zijn te algemeen en sluiten niet aan bij de huidige wetgeving. Dit zal problemen geven als er een conflict ontstaat met de huurder.

Woning in Den Haag e.o. verhuren

Het verhuren van je woning of appartement in Den Haag of omgeving kan een leuke opbrengt met zich meebrengen, maar vereist wel enige aandacht en voorbereiding. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan met HouseScout en wij leggen je precies uit hoe het verhuren van een woning in zijn werk gaat en hoe wij jou kunnen ontzorgen.