070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

Als een huurder door bijvoorbeeld baanverlies de huur niet meer kan betalen, is dat een probleem voor de verhuurder. Niemand zit te wachten op een moeilijke en slepende procedure. Met betrekking tot de huurovereenkomst zijn een hoop zaken wettelijk geregeld. Zo is de huurder meteen in gebreke als hij de huur niet tijdig voldoet. Maar aan de andere kant biedt de wet de huurder ook bescherming. Je kunt niet zomaar de huurovereenkomst opzeggen en de huurder sommeren te vertrekken. Zodra je constateert dat er een huurachterstand optreedt, is het verstandig om meteen in actie te komen. In dit blog geven we je aan aantal stappen die je kunt ondernemen.

Eerste stappen bij achterstand

Als je huurder niet tijdig betaalt, is het aan te raden te achterhalen wat de precieze oorzaak hiervan is. Soms komt het voor dat de huurder het gewoon is vergeten. Maar soms zijn er ook serieuze oorzaken waardoor de huurder niet in staat is de huur te voldoen. In zo’n geval is het belangrijk om de huurder schriftelijk te benaderen en te sommeren de huur alsnog te voldoen. In deze brief, die je per voorkeur aangetekend verzendt, stel je de huurder in gebreke en noem je het achterstallige bedrag en een datum waarop dat uiterlijk dient te worden betaald. Indien de huurder niet betaalt, kun je de vordering uit handen geven aan een incassobureau.

Deze zal in eerste instantie buitengerechtelijk proberen de huurschuld te innen. Eventueel zou dit tot een betalingsregeling kunnen leiden. Als ook de poging tot incasso geen resultaat heeft, zul jij je waarschijnlijk tot de kantonrechter moeten richten om een verzoek te doen de huurovereenkomst te ontbinden.

Ontbinding van de huurovereenkomst

In de wet is het zo geregeld dat een huurovereenkomst door de verhuurder kan worden ontbonden,  als de huurder niet meer aan zijn verplichting om de huur te betalen voldoet. Als de huurachterstand minimaal 3 maanden bedraagt, kan de verhuurder ontbinding van de huurovereenkomst vragen bij de kantonrechter. Hierbij zal dan in het algemeen tevens om een ontruimingsbevel worden gevraagd.

Als de kantonrechter de verhuurder in het gelijk stelt, moet de huurder de woning ontruimen en uiteraard ook de achterstallige huur voldoen. Ontruiming kan ook plaatsvinden door een deurwaarder, indien de huurder dit niet uit eigen beweging doet.

Advies bij verhuur woning

Wil je jouw woning verhuren? Laat je dan goed voorlichten over huurwetgeving. Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek met ons aan. Wij vertellen je graag wat er allemaal bij komt kijken en wat de opbrengst is die je kunt verwachten.