Er zijn afgelopen jaren veel discussies geweest over het opgebouwde pensioen van een persoon bij emigratie. In de basis is het zo dat niet Nederland, maar het land waarin je woonachtig bent belasting over het pensioen mag heffen. Wat speelt er nu? Als het opbouwen van pensioen in Nederland door jouw werkgever je belastingvoordeel heeft opgeleverd, dan wil de Nederlandse belastingdienst dit voordeel terug in geval je besluit om te emigreren.
Geen pensioenafkoop meer in buitenland
Wie naar het buitenland emigreert, kiest vaak voor de combinatie van zon, rust, cultuur en belastingen. In bepaalde landen wordt op het pensioen namelijk veel minder belasting geheven dan in Nederland. Maar dankzij de Wet Loonbelasting en de PSW is de mogelijkheid om pensioenen in het buitenland tegen voordelige tarieven af te kopen in feite niet meer mogelijk.
DGA en pensioen
Toch blijkt er nog een maas in de wet voor met name de directeur-grootaandeelhouder. Aangezien in de meeste verdragen een afkoop aan het woonland is toegewezen, houdt zulks in principe in dat de belasting van afkoop in Nederland niet mogelijk is. De premies zijn evenwel ten laste van de Nederlandse winst gebracht. En dat biedt perspectieven voor de Nederlandse belastingdienst.
Volgens de oude Pensioen- en Spaarfondsen Wet (PSW) was afkoop (het in één keer laten uitbetalen) van pensioen niet mogelijk. Vanaf 2007 trad echter de nieuwe pensioenwet PW in werking, waar de DGA niet automatisch onder valt. Daarmee wordt de gang naar afkoop opnieuw een mogelijkheid.
Wet op Loonbelasting obstakel
Ook de Wet op de Loonbelasting vormt een obstakel. De strafrente bij afkoop bedraagt 20%. Bovendien wordt de afkoop onmiddellijk met loonheffing belast. Het gevolg is dat er zo’n 70% heffing kan worden geheven. Hoewel volgens een aantal oude verdragen niet Nederland, maar het woonland uit de pensioeninkomsten mag heffen, worden deze nationale bepalingen bij emigratie en afkoop overboord gegooid. Sterker nog: Nederland legt bij emigratie een conserverende aanslag op over de pensioenreserves.
Geen invordering eerste tien jaar
De eerste tien jaar vindt geen invordering van de aanslag plaats, maar er wordt wel belasting geheven als in die periode sprake is van een afkoop. Gerechtshoven, de Hoge Raad en het Hof van Justitie zijn hierover nog aan het bakkeleien, maar naar verwachting zal de conserverende aanslag geen stand houden. De Hoge Raad stelt dat Nederland een overeenkomst met een ander land niet nationaal kan veranderen en dat is bij de conserverende aanslag wel het geval. Op 19 juni 2009 wees de Hoge Raad twee arresten, waarmee zij keihard stelde dat de conserverende aanslag voor pensioenen verboden is.
Vraag deskundig advies
In dit artikel heb je in hoofdlijnen kunnen lezen hoe het zit met zie met je opgebouwde pensioen bij een emigratie. De wetgeving rondom pensioenen en de fiscale regels bij een emigratie maken dit een onderwerp waar je een deskundige voor moet raadplegen.
Heb je na veel wikken en wegen besloten om te gaan emigeren? Wellicht voor het werk of om je droom te volgen, en dan komt ook de vraag: Wat doen we met het huis? Steeds vaker gaat het huis niet gelijk in de verkoop, maar word het verhuurd voor enkele jaren. Zo is er altijd een ‘escape’ mocht het toch tegenvallen in het buitenland. HouseScout kan het beheer en onderhoud van de woning compleet uit handen nemen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!