070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

We kunnen niet de klimaatveranderingen heen draaien. De aarde is aan het opwarmen en dat merken we om ons heen. Door verschillende acties en indicatieven wil de overheid de co2 uitstoot gaan beperken. In juni 2018 is er een nieuwe klimaatakkoord opgesteld. Wat gaan de gevolgen zijn voor jouw woning?

Doel van het klimaatakkoord

Met het klimaatakkoord wordt beoogd in 2030 minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990 het geval was. Ook is afgesproken dat de opwarming van de aarde minder dan twee graden moet zijn. De transitie van aardgas naar duurzame energie is de belangrijkste maatregel in het akkoord. Maar wat betekent het voor jouw huis? Dit zijn 7 belangrijke punten.

1. De overheid wil dat in 2050 alle huishoudens onafhankelijk zijn van aardgas. Besloten is om per 1 juli geen nieuwbouwwoningen meer op het gasnetwerk aan te sluiten. Voorts zullen tussen nu en 2021 in totaal 102.500 bestaande corporatiewoningen worden afgesloten van het gas. Vanaf 2021 wordt dat aantal verhoogd naar 50.000 woningen per jaar en vanaf 2030 zullen elk jaar zelfs 200.000 woningen worden afgesloten.

2. In 2030 wordt het isoleren van je woning verplicht. Je kunt bijvoorbeeld bij je gemeente nagaan welke maatregelen gangbaar zijn in jouw wijk. Opties zijn zonnepanelen, spuwmuur isolatie of dubbel glas.

3. De verduurzaming van woningen zal per wijk gebeuren. Volgens het akkoord moeten Nederlandse gemeenten eind 2021 hun visie op deze transitie vaststellen en aangeven welke wijken wanneer worden aangepast. Mogelijkheden zijn duurzaam gas, warmtenetten, warmtepompen of helemaal elektrisch verwarmen. 

4. Vanaf 2020 is de verhuurdersverheffing de helft minder. Verhuurders van sociale huurwoningen krijgen daardoor meer financiƫle ruimte om hun woningen te verduurzamen.

5. De belasting op gas stijgt, waarschijnlijk met 5,5 cent per kubieke meter, maar die op elektriciteit daalt juist met 2,7 cent per kilowattuur. 

6. Het akkoord maakt melding van een nieuw soort lening, met name de gebouwgebonden financiering. Dat maakt het makkelijker voor huizenbezitters om maatregelen te treffen. De lening is namelijk niet aan de eigenaar, maar aan het huis gekoppeld. De looptijd is dertig jaar en kan dus van bewoner op bewoner overgaan. 

7. Huizenkopers krijgen bij elke aankoop financieringsmogelijkheden aangeboden ter isolatie van hun woningen. Behalve dat er meer isolatiemaatregelen moeten zijn, zullen die ook goedkoper moeten worden. Tot 2030 moeten bouwbedrijven, installateurs en warmteleveranciers zich aan kostendalingen van 15 tot 50 procent houden.

Veel vragen rondom de uitvoering

Wij zijn positief over de plannen in het Klimaatakkoord. Het is nu afwachten hoe de maatregelen concreet vorm krijgen en hoe een woningbezitter zijn woning kan verduurzamen. Er zijn nog een hoop vragen of het kabinet en de bouw deze doelstellingen kunnen halen.


Wil je meer weten over de gevolgen van het Klimaatakkoord en de mogelijkheden voor het huren of verhuren van je huis? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met HouseScout!