070-2207547    info@housescout.nl

Huizenmarkt: je kunt geen journaal bekijken of krant openslaan of het gaat er over. De krapte op de woningmarkt blijft volgens een aantal economen nog zeker twee jaar aanhouden, waardoor mensen lastig een huis kunnen vinden. Sinds 2015 zitten de huizenprijzen weer in de lift en worden er volop woningen verkocht, maar momenteel is er sprake van een explosieve stijging van de huizenprijzen.

In het afgelopen jaar zijn er ongekend veel records gebroken. Zo zijn de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2018 met 10,4 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Wat heeft dit voor gevolgen als het gaat om vraag en aanbod?

Waardoor is er krapte op de woningmarkt?

De krapte op de woningmarkt is te verklaren doordat de vraag naar koop- en huurwoningen blijft groeien, maar het aanbod zeer schaars is. De nieuwbouw heeft tijdens de crisis jarenlang stil gelegen waardoor er slechts een beperkt aanbod koopwoningen verkrijgbaar is. Mensen moeten snel schakelen en onderhandelen als er een woning in de aanbieding komt, anders is de kans erg klein dat ze slagen in hun zoektocht naar een nieuwe koopwoning.

Aanbod woningen blijft achter

Het aanbod nieuwe koopwoningen stijgt de komende jaren niet veel is de verwachting van RTL Z. Dit heeft te maken met het aantal afgegeven bouwvergunningen. Jaarlijks zijn er zo'n 75.000 nieuwe koopwoningen nodig. Dit betekent echter ook dat het lastig is om te onderhandelen over de (voor)verkoopprijs van deze woningen. Vaak wordt er nu al fors boven de vraagprijs geboden en daar kom je als (startende) koper niet altijd snel tussen. De vraag naar koopwoningen is dus veel groter dan het aanbod woningen.

In deze YouTube video legt RTL Z uit waardoor de krapte op de woningmarkt nog wel even zal aanhouden.

Koopkracht stijgt

Naast een beperkt aanbod van koopwoningen stijgt ook nog eens de koopkracht en bovendien blijft de rente erg gunstig bij het financieren van een hypotheek. Mensen hebben meer te besteden dankzij een stijgend inkomen. Kopers kunnen dus ook meer lenen dan voorheen.

Dit is slecht nieuws voor starters, want met een twee keer modaal salaris kom je er nog wel tussen, maar met slechts een modaal jaarsalaris slaag je zeer beperkt in je zoektocht naar een woning. Soms lukt dit je wel, maar dit is vaak alleen dankzij de hulp van ouders die bijvoorbeeld een belastingvrije schenking doen.

Huren in Den Haag

Wil je in Den Haag gaan wonen, maar kun je geen geschikte koopwoning vinden, dan is huren een oplossing. Housescout heeft een breed aanbod aan woningen in de verhuur en verricht ook zoekopdrachten. Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op voor specifieke vragen.