070-2207547    info@housescout.nl

De huurprijs in de vrije sector ligt in het vierde kwartaal 2017 op het hoogste niveau dat ooit is gemeten. Ook de stijging van de huurprijs was in het jaar 2017 fors te noemen. De stijging ten opzichte van 2016 bedroeg 6,4 procent. Een huurwoning in de vrije sector moet nu gemiddeld € 15,25 per vierkante meter per maand kosten. Hoe komt het dat de huurprijs blijft toenemen en hoe zit dit in Den Haag?

Invloed van Amsterdam

De gemiddelde landelijke huurprijs in de vrije sector wordt behoorlijk beïnvloed door de markt in Amsterdam. Ongeveer 20% van alle huurwoningen in die sector wordt in de hoofdstad aangeboden. De gemiddelde prijs wordt daardoor gemiddeld wel hoog gehouden, maar de prijsstijging is het afgelopen jaar in Amsterdam juist minder geweest dan elders.

Exclusief Amsterdam is de gemiddelde huurprijs inmiddels € 13,22 per m2 en daarmee bedroeg de huurstijging in 2017 zelfs 6,7%. Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen die deze stijging veroorzaken. Enkele belangrijke zijn:

  • Aantrekkende economie
  • Meer expats die naar ons land komen
  • Particulieren beleggen in vastgoed t.b.v. verhuur
  • Flexwerkers krijgen minder snel een hypotheek en moeten dus huren
  • Er is een tekort aan huurwoningen in de vrije sector

Trends in huren in de vrije sector

Door de maatschappelijke veranderingen in ons land is er een duidelijke trend zichtbaar in de vrije sector van huurwoningen. Inmiddels is het aantal eenpersoonshuishoudens opgelopen naar 3 miljoen en dit aantal stijgt vandaag de dag nog steeds. Deze groep potentiële huurders is over het algemeen op zoek naar kleinere woonruimte die bij voorkeur al gestoffeerd of gemeubileerd is.

Gemak dient de mens immers. Daarbij zijn juist de duurdere stedelijke omgevingen favoriet. De Randstad en andere interessante woon- en leefomgevingen blijven daarom nog steeds groeien. Juist door die populariteit gaan de prijzen in deze omgeving ook omhoog. De randgebieden, zoals Groningen, Friesland, Zeeland en de Achterhoek, lopen echter steeds meer leeg.

Verhuren van je woning

In de huidige tijd is het erg gunstig om je woning te verhuren. Denk jij er ook over na om je tweede woning te verhuren / te gaan beleggen in vastgoed? Vraag dan nu een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij HouseScout. Wij kennen de woningmarkt van Den Haag e.o. zeer goed en hebben een breed netwerk aan betrouwbare huurders. Wij nemen alle zorgen van beheer en onderhoud van de verhuur van de woning, als je dat wilt, uit handen.