070-2207547    info@housescout.nl

Na een heerlijke zomervakantie dromen veel Nederlanders ervan om te gaan emigreren. Hoe mooi is het wel niet om altijd zonnig weer te hebben, niet meer in de dagelijkse file te staan en te genieten van prachtige landschappen. De voordelen van emigreren zijn er volop en bedrijven in het buitenland zoeken goed opgeleide Nederlandse professionals.

Maar emigreren heeft ook een aantal schaduwkanten. Een groot deel van de emigranten vindt het moeilijker dan verwacht om naar het buitenland te verhuizen. De partner heeft moeite met het vinden van een baan of een plek om te wonen, en ook heimwee en eenzaamheid worden vaak aangehaald als onvoorziene uitdagingen. In dit blog de 5 schaduwkanten van emigreren.

1. Het gemis van familie en vrienden

De fysieke afstand met familie en vrienden is groter als je in het buitenland zit. Dit gemis doet zich extra voor in momenten van ziekte of verjaardagen. De wetenschap dat een geliefde ziek is en niet even langs kunnen gaan om de persoon op te beuren, doet soms heel erg pijn.

2. Wennen aan een andere taal

Als je emigreert naar een land waar een heel andere taal wordt gesproken dan je in je thuisland gewend bent, dan kan het zeker in de eerste maanden moeilijk zijn je thuis te voelen. Het goed leren spreken van een andere taal kan maanden duren. De taalbarrière is voor kinderen vaak nog veel lastiger.  

3. Sociaal geïsoleerd

Als jij of je partner een nieuwe uitdaging aangaat in een ander land en jullie zijn altijd al vrij onafhankelijk geweest, dan kan dat wel eens veranderen. Wanneer je niet zoveel mensen in je nieuwe omgeving kent, is de kans veel groter dat je afhankelijk(er) bent van je partner. Vooral tijdens moeilijke momenten in je relatie kan de eenzaamheid toeslaan.

4. Extra energie stoppen in dagelijkse zaken

Een nieuwe baan, een nieuwe omgeving, een nieuwe arts en een nieuwe supermarkt om je dagelijkse boodschappen te halen. Het kost extra energie om al deze zaken uit te zoeken en te regelen. De nieuwe bureaucratie en regelgeving kan iets zijn waar je aan moet wennen.

5. Schuldgevoel of spijt

Je kunt je gaan afvragen of je wel het juiste besluit hebt genomen, voor jezelf, je partner maar ook voor je kind. Ja, als volwassene is het wellicht een klein beetje makkelijker om aan een nieuwe omgeving en een nieuw leven te wennen, maar hoe staat het met je kind(eren)? Dat soort gedachten kan maken dat je je soms schuldig voelt.

Hulp bij emigreren

Aan emigreren zijn er dus wel wat schaduwkanten. Maar als je je goed voorbereidt, kun je sneller wennen aan je nieuwe leven. Bij Housescout hebben wij veel contacten en ervaringen van mensen die gaan emigreren. Wij kunnen je helpen met je voorbereiding en in contact brengen met de juiste personen. Verder adviseren we je graag wat je het beste kunt doen met je huis in Nederland. Blijf je die houden voor de verhuur of ga je die verkopen? Neem vandaag nog contact met ons op!