070-2207547    info@housescout.nl

Nederland telt 17 miljoen inwoners die samen ruim 33 miljoen huisdieren hebben. Honden en katten zijn de meest populaire huisdieren. De meesten zijn ongetwijfeld heel lief, maar wat als de huisdieren van een huurder voor overlast zorgen? Wat kun je dan doen als verhuurder?

Als eerste is het belangrijk om voor voorop te stellen dan overlast een subjectief begrip is. Waar de één geen last van heeft, wordt door de ander als storend ervaren. Meestal komen de buren er samen wel uit. In sommige gevallen lopen de gemoederen echter zo hoog op, dat een zaak over huisdieren voor de rechter verschijnt.

Geluidsoverlast blaffende honden

Dat dierenliefde soms ver kan gaan, bewees de huurder van een woningcorporatie onlangs. De dierenliefhebber hield er niet alleen blaffende honden op na, maar gooide tevens met deuren en snoeide zijn haag met een kettingzaag. De woningcorporatie kon voldoende aantonen dat er sprake was van diverse geluidsoverlast. Op 11 april 2018 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de huurovereenkomst met een ontruimingstermijn van twee maanden moest worden ontbonden.

Kakelende kippen voor de rechter

Een andere voor het gerecht gedaagde huurder hield er kippen op na. Omwonenden klaagden over stank- en geluidsoverlast. De rechter stelde vast dat er slechts vier kippen in de ren zaten en  dat aantal was volgens de rechter niet voldoende om voor significante overlast te zorgen Op 31 juli 2018 oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wel dat de ren moest worden verplaatst. Het is uiteraard niet ondenkbaar dat de rechter anders had beslist als er een groter aantal kippen, of ook kraaiende hanen in de ren zouden hebben gezeten.

Huurovereenkomst ontbonden

De eerdergenoemde voorbeelden tonen dat overlast tot gevolg kan hebben dat de huurovereenkomst wordt ontbonden, en dat de huurwoning dient te worden ontruimd. Maar wanneer is er precies sprake van overlast? Omdat elk geval anders is, bekijkt de rechter elke zaak per geval. Daarbij zal hij of zij ook rekening houden met de omstandigheden. Is het geluid van de blaffende hond continue of incidenteel? Zijn het nieuwbouw appartementen of is het gebouw al tientallen jaren oud en daardoor wat gehorig?

Huis verhuren?

Als je een woning gaat verhuren, dan kun je in overleg met de huurder afspraken maken over huisdieren. Deze afspraken kun je laten vastleggen in de huurovereenkomst die wij altijd op maat opstellen. Heb je interesse om uw woning te verhuren in Den Haag e.o. aan expats? Aarzel niet en vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan! Housescout vertelt je graag alles over het rendabel verhuren van je woning.