070-2207547    info@housescout.nl

De woningmarkt in de randsteden staat nog steeds onder druk. Het aanbod aan woningen blijft laag, maar de prijzen blijven maar stijgen. De vraag naar woningen in Den Haag blijft hoog en zodra er iets op de markt komt zijn er al gelijk tientallen geïnteresseerden. Ook het criminele circuit ziet deze situatie en probeert er een slaatje uit te slaan.

Lijkt een woningaanbod te mooi om waar te zijn of moet u vooraf al een aanbetaling doen? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Je loopt grote kans opgelicht te worden wanneer je ingaat op een aanbod voor een aantrekkelijke woning, die tegen een ongelooflijke prijs wordt aangeboden. In dit blog enkele voorbeelden van hoe oplichters een graantje proberen mee te pikken in de huidige woningmarkt.

Aanbetaling of inschrijfgeld

Jammer genoeg gebeurt het nog maar al te vaak dat woningzoekenden een aanbetaling doen voor een woning die niet wordt verhuurd of – erger nog – helemaal niet bestaat. De grootste slachtoffers blijken studenten in de studentensteden, die voor de eerste keer op zoek zijn naar schaarse woonruimte. Vooral buitenlanders die hun studie in Nederland willen volgen, vallen gemakkelijk ten prooi aan oplichters. Oplichters zetten oude of verkeerde foto’s van kamers online en vragen geïnteresseerden een aanbetaling te doen voordat je een bezichtiging kan inplannen. Ook het vragen van inschrijfgeld voordat je toegang krijgt tot het woonaanbod is niet toegestaan.

Dubbele bemiddelingskosten

Er zijn tal van manieren waarop sommige mensen hun voordeel willen zien te halen uit het schaarse aantal beschikbare huurwoningen. Bepaalde huurmakelaars werken voor de verhuurders, maar brengen toch tot 1 maand huur aan bemiddelingskosten in rekening bij woningzoekenden. Sinds 1 juli 2016 mogen verhuurmakelaars die in opdracht van een verhuurder werken geen (dubbele) commissie meer in rekening brengen aan huurders.

Sleutelgeld

Niet alleen makelaars maken zich schuldig aan dit soort praktijken. Er zijn ook verhuurders die over de schreef gaan. Sommigen vragen namelijk ‘sleutelgeld´. In deze gevallen gaat het om een bedrag dat aan de verhuurder moet worden betaald om toegang tot de woning te krijgen. Net als bij dubbele bemiddelingskosten is het niet toegestaan sleutelgeld te vragen. Wie voor het eerst een woning gaat huren, doet er goed aan zich te verdiepen in de rechten die huurders hebben.

Vooraf onderzoek

Doe eerst onderzoek voordat je een aanbetaling doet, zeker als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn. Tegen een relatief klein bedrag kun je via het Kadaster nagaan wie de rechtmatige eigenaar is van een pand. Handig is ook om langs te gaan voordat je een aanbetaling doet, want het is toch heel normaal om een woning van binnen te hebben gezien voordat je het besluit neemt de ruimte te huren? Bovendien is een bezichtiging een goede gelegenheid om in de buurt te vragen of de woning daadwerkelijk wordt verhuurd.

Woning huren in Den Haag

Ben je op zoek naar een woning in Den Haag? Housescout heeft een uitgebreid aanbod van huurwoningen die per direct beschikbaar zijn. Zit er niets van je gading tussen? Wij voeren ook zoekopdrachten uit. Neem contact met ons op als je interesse hebt.