070-2207547// 06-13499473    info@housescout.nl

 

Ik was pas begonnen met werken, verliefd en natuurlijk krap bij kas. Dus het plan was snel gemaakt. We gaan samenwonen, want dat is leuk en scheelt een hoop geld. Ik zou het wel even regelen. Lees in dit blog waarom je ook met een roze bril op goed op de kleine lettertjes moet letten!

 

Zo gezegd, zo gedaan

Dus ging ik op zoek naar een appartementje en vond een leuke benedenverdieping met alles erop en eraan. We lieten achter wat we niet meer nodig hadden en gingen enthousiast op zoek naar nieuwe meubels en leuke spulletjes. Kleurtje op de muren, kaarsje aan, wijntje open en klaar! Wij zaten in ons romantische nestje en alles zou helemaal goed komen.

Tot de zon opkomt

Maar toen de maneschijn plaatsmaakte voor de zon, kwam alles in een ander daglicht te staan. Ik had het huurcontract getekend en mijn rekening was plots de hoofdrekening van een huishouden. Dus ineens moest er tussen de romantische zinspelingen door over feiten worden gesproken. Een interessante manier om je partner te leren kennen, want hoe kijkt die tegen huishoudkosten en sparen aan? Hoe doe je dat eigenlijk zelf? 

En hoe verdeel je huishoudelijke taken? In een studentenhuis stel je meestal een soort rooster op waar niemand zich aan houdt, maar hoe doe je dat als serieus samenwonende partners? Al snel vervielen we in een rolpatroon waarin de ene persoon continue bezig was met koken, schoonmaken of de was te doen en de andere persoon die, wel laten we zeggen, not so much bezig was met deze taken. Mijn romantische roze bril liet dit nog een hele tijd leuk zijn. Het was een soort ‘huisje’ spelen van vroeger. Maar dat leuke daaraan ging snel genoeg voorbij. Vooral als je ook nog een carrière wilt opbouwen. En met dat in rook opgaande plezier vloog ook de romantiek het raam uit.

En dan?

Ja, en dan kom je op een punt waarop je tegen elkaar moet zeggen dat het niet meer gaat. Dat je eigenlijk liever uit elkaar gaat. Gewoonweg lekker je eigen weg vinden. Maar dan beginnen de problemen pas echt. Ik wilde weg, maar mijn naam stond op het huurcontract, dus eigenlijk moest mijn ex-partner de woning verlaten. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan was ik direct naar onze verhuurder gestapt om de boel te regelen. Maar ik moest eerst door heel wat hoepels springen en tegen muren aanlopen, voordat ik eindelijk het contract op andermans naam kon zetten.

En toen kwam natuurlijk nog het grote avontuur van een nieuwe eigen woning zoeken! Dat is écht een ander verhaal, dat ik vast nog wel eens hier deel. Helaas heb je als beginnende carrière tijger nog geen eigen koopwoning die je aan kunt houden, maar wat heb ik dat toen vaak gewenst!

Voortaan

Wat ik in ieder geval van deze ervaring heb meegenomen en nu als advies kan delen, is:

  1. Ga vooral lekker samenwonen en ervaren hoe het in werkelijkheid is om elkaars partners te zijn op alle gebieden en niet alleen in de romantiek.
  2. Denk eraan dat wie de handtekening zet onder het huurcontract, eigenlijk degene is die bij een breuk mag blijven. De ander is dan verplicht te gaan. Dit valt natuurlijk wel te regelen, maar het zijn zorgen waar je dan écht geen zin in hebt. Je kunt dit voorkomen door allebei je handtekening onder het huurcontract te zetten. (Dit is natuurlijk anders voor wettelijk samenwonenden en gehuwden die sowieso bij wet dergelijke zaken delen).
  3. Heb je een eigen woning en besluit je elders samen te gaan wonen? Hou dan die woning nog even aan. Natuurlijk hoopt iedereen dat de relatie stand houdt, maar het is niet erg om een kleine back-up te hebben. Daarbij kun je je woning tijdelijk verhuren en dat is weer een extra zakcentje. 

NB 

Met betrekking tot tijdelijke verhuur heb ik wel een waarschuwing. Er is sinds 01 juli 2024 een wetswijziging in werking getreden om huurders meer te beschermen. Deze nieuwe regels hebben direct effect op contracten met een tijdelijke aard, zoals bij verhuur wel eens het geval kan zijn. HouseScout is altijd op de hoogte van dit soort ontwikkelingen en kan jou daar heel goed in bijstaan. 

Lees hier het bericht over de betreffende wetswijziging of neem gewoon direct contact met me op om te ontdekken hoe HouseScout jou/jullie van dienst kan zijn.